Module voor zorg, welzijn en onderwijs
Licht verstandelijke beperking (LVB)
Vanaf mei 2024
Deze training geeft je inzicht in wat het betekent om een LVB te hebben. Daarnaast je krijgt kennis en vaardigheden die je direct kunt toepassen bij de ondersteuning van deze doelgroep.
Tijdsinvestering
2-4 dagdelen
Kosten
€800 per dagdeel*
Locatie
Op locatie MAAD of incompany
*BTW vrijgesteld | Excl. locatie en trainingsacteur
Licht verstandelijke beperking
Werk je in de zorg, welzijn of onderwijs dan kan je te maken krijgt met mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB) . Wist je dat 16% van de Nederlanders een lichte verstandelijk beperking heeft? Mensen met een LVB ervaren en beleven de wereld op een andere manier. Het kan daardoor lastig zijn om adequaat te reageren om hun gedrag en elkaar te begrijpen. Hoe kun je jouw ondersteuning op hen afstemmen? Tijdens deze training gaan we hier praktisch mee aan de slag zodat je deze vaardigheden direct in de dagelijkse praktijk kunt toepassen.
De training LVB kan als verdiepingstraining gevolgd worden en kan ook ingezet worden als vervolg op de training
de-escalerend werken.
- Introductie & kennismaking
- LVB ervaring
- Wat is een licht verstandelijke beperking?
- Kunnen vs aankunnen
- Emotionele ontwikkeling
- Communiceren
- LVB kaart
- Evaluatie & afronding
Wij hanteren bij onze trainingen het 70:20:10 principe. Dat wil zeggen dat je 70% van de training actief aan het ervaren bent door middel van werkvormen en uitdagingen die jou aan het denken zetten. Twintig procent van de leertijd binnen een training gebruiken wij voor feedback, reflectie en coaching. De resterende 10% wordt besteed aan theoretische onderbouwing. Dus stil zitten is er niet bij.
Tijdens een lekker bakje koffie bespreken wij aan de hand van het niveau, leervragen en doelen van de professional het aanbod van de training. Wij kijken samen naar het aanbod zodat het aanbod ook daadwerkelijk aansluit bij de behoeftes van de organisatie en de professionals.
- Je hebt kennis van de LVB doelgroep. Wat is een licht verstandelijke beperking? Wat zijn hun mogelijkheden maar ook hun uitdagingen
- Je leert vaardigheden waardoor je je communicatie, houding en bejegening kunt afstemmen op de verstandelijke beperking.
- Je krijgt kennis van de wijze waarop LVB-problematiek doorwerkt op verschillende levensgebieden en welke bijkomende problematieken het meest worden gezien.
- Je leert een inschatting te maken of er bij iemand met een LVB sprake is van ‘niet weten’, ‘niet kunnen’ of ‘niet willen’.
- Je neemt kennis van een aantal manieren waarop je mensen met een LVB kunt ondersteunen bij het zoeken naar oplossingen op hun hulpvraag en oefent hiermee.
Maximaal 10 deelnemers
Wij sluiten aan bij de leervraag en leerdoelen van de deelnemers. Er is geen specifieke vooropleiding nodig om te mogen deelnemen.
Deelnemers worden niet belast met thuiswerk opdrachten.
Deelnemers ontvangen na afloop een reader.
Deelnemers krijgen bij 100% aanwezigheid een certificaat van deelname.
Mogelijk aan te vragen als maatwerk.
Halverwege 2022 hebben we kennis mogen maken met Manuel & Daan. MAAD, één van de vele partijen die we spraken (of tegenkwamen) als mogelijke partner voor trainingen. "Wat maakt jullie nu anders?" Vroegen wij aan hen. In plaats van de standaard- antwoorden en een verkooppraatje raakten we vooral in gesprek over kernwaarden, visies en ervaringen op de werkvloer. Hier hebben we elkaar gevonden. Twee mensen die uit de uitvoering komen, die dezelfde ervaringen hebben én met eenzelfde gedachtegoed. Dát is wat ons aansprak in hen. De eerste trainingen werden gepland en ze leverde met MAAD datgene wat we hadden afgesproken: afgestemd op onze organisatie, op onze vraag en op onze medewerkers. Voor ons is dat ontzettend waardevol. Het partnerschap is na 1 jaar nog exact hetzelfde als tijdens de kennismaking. Beide partijen energiek en ambitieus om beter en beter te worden.
De houding en presentatie van de trainers had veel positieve energie; gemoedelijk en met humor. Zij zorgden ervoor dat wij ons op het gemak voelden. Zij gaven ons de ruimte om eigen input m.b.t. veerkracht in te brengen, luisterende ook daadwerkelijk en zonder invoegen met hun eigen theorie en voorbeelden. De oefeningen waren nieuw, interessant en pakkend (een directe koppeling naar ons werkveld).Ze blijven echt hangen. De trainers waren goed op elkaar afgestemd en vulden elkaar aan.
Wij hebben MAAD leren kennen als een jonge, enthousiaste, professionele organisatie. Er is sprake van een open en duidelijke communicatie met Daan en Manuel. Beiden zijn altijd bereid tot meedenken en het leveren van maatwerk, zodoende perfect aansluitend bij de organisatie en passend bij de deelnemers. Doordat de trainers zelf jarenlange praktijkervaring met zich meebrengen, kunnen zij zich goed inleven in de situatie van onze medewerkers. De sfeer tijdens de trainingen is prettig en veilig, er is ruimte voor diepgang. Doordat er een mooie afwissing is tussen het aanbieden van de theorie en die leren toepassen, zijn de trainingsdagen erg onderhoudend. Onze medewerkers zijn onverdeeld positief!
De prettige samenwerking met MAAD voor (follow-up) trainingen de-escalerend werken is zeer waardevol voor stichting Radar Maastricht. MAAD is flexibel en meedenkend om trainingen te verzorgen die passen bij de behoeften van de medewerkers, zowel voor de standaard- als maatwerktrainingen. Manuel en Daan zijn zeer bekwame en deskundige trainers met ontzettend veel ervaring in de gehandicaptenzorg. Hierdoor kunnen ze goed inspelen op de vragen van deelnemers. Hun praktijkgerichte trainingen met een goede afwisseling van theorie en actieve werkvormen worden door onze collega's erg gewaardeerd. Wij kunnen MAAD aanbevelen aan andere organisaties die op zoek zijn naar goede en praktijkgerichte trainingen de-escalerend werken én een partner die echt met hen samenwerkt om succes te garanderen. Wij kijken uit naar de verdere samenwerking met MAAD!